Nasza Restauracja

SJESTA

Zapraszamy! 

W naszej restauracji inspirujemy się kuchnią polską i międzynarodową, łącząc nie tylko różnorodne składniki, przyprawy i smaki, ale także sposoby ich przygotowania oraz podania. W menu szczególnie uwzględniamy sezonowość produktów i ich jakość, korzystając z usług wybranych dostawców.
www.restauracja-sjesta.pl

Galeria

Menu

Nasze Specjały

Do naszych specjałów polecamy wino czerwone z polskiej Winnicy Gródek

POLĘDWICZKI KRÓLEWSKIE

Medaliony z polędwicy wieprzowej w delikatnym, kremowym sosie z podgrzybków
serwowane na maślanym puree
z sezonowymi sałatami

35 Zł

KACZKA „SJESTA”

Filet z kaczki w sosie „al orange” ,kopytka podawane z blanszowanym na maśle szpinakiem baby

39 Zł

MEKSYKAŃSKA FAJITA Paski polędwicy wołowej z dodatkiem świeżej papryk, czerwonej cebuli w pikantnym sosie pomidorowo-kolendrowym, podane w „misce z tortilli”

38 Zł

STEAK

200g polędwicy wołowej z chrupiącymi frytkami domowej roboty, grillowanymi pomidorkami koktajlowymi i faszerowanymi serem pleśniowym pieczarkami. Sos pieprzowy wedle uznania

69 Zł

Zestawy Obiadowe

KOTLET SCHABOWY

W panierce paryskiej, ziemniaki lub frytki, surówki

26 Zł

KOTLET DROBIOWY

W panierce paryskiej, ziemniaki lub frytki, surówki

26 Zł

PULPECIKI DROBIOWE 

W sosie koperkowym, ziemniaki lub frytki, surówki

26 Zł

ZRAZY WOŁOWE

Ogórek kiszony, cebula, boczek, kluski śląskie lub ziemniaki, surówki

38 Zł

SHABOWE ZAWIJASY

Farsz z kaczki z żurawiną, kluski śląskie, mix sałat

35 Zł

Zupy

ROSÓŁ z makaronem

7 Zł

ROSÓŁ z pierożkami mięsnymi

15 Zł

POMIDOROWA z makaronem

7 Zł

TOSKAŃSKA POMIDOROWA

krem z pomidorów pelati

10 Zł

ŻUREK z jajkiem i kiełbasą

11 Zł

ZUPA DNIA Zapytaj Nas!

Ryby i Owoce Morza

Codziennie inna ryba do wyboru ! Zapytaj kelnera

PSTRĄG

Z patelni grillowej z dodatkiem masła czosnkowego, ziemniaki lub frytki, surówki lub mix sałat

34 Zł

SANDACZ

Z pieca, kluski z batatów, blanszowane na maśle warzywa

40 Zł

ŁOSOŚ

Z ekologicznej hodowli, szpinakowe gnocchi, grillowany por, sos holenderski

40 Zł

KREWETKI

Sos maślano-winny, grzanki ziołowe

32 Zł

Makarony

PENNE w sosie z pomidorów i ziół

19 Zł

SPAGHETTI w sosie bolońskim

21 Zł

PENNE w sosie czosnkowym z krewetkami i natką pietruszki

30 Zł

PENNE w sosie śmietanowym, ze szpinakiem i kurczakiem

25 Zł

SPAGHETTI w sosie śmietanowym, z suszonymi pomidorami, świeżymi pomidorami i kurczakiem

27 Zł

SPAGHETTI carbonara

28 Zł

Naleśniki

ZIELONE ze szpinakiem, suszonymi pomidorami i serem

19 Zł

DIABELSKIE z mięsem, pomidorami i papryką

22 Zł

PALCE LIZAĆ z domową konfiturą ze śliwek i jabłek z naszego ogrodu

10 Zł

WANILIOWE z białym serem

 

14 Zł

NUTELKI z czekoladą i bitą śmietaną

14 Zł

Sałatki

Kolorowy Mix ( baza )

Rukola, roszponka, sałata lodowa, papryka, pomidory, ogórek, czerwona cebula

Z wybranym dodatkiem:

Z grillowanym kurczakiem

25 Zł

Z prażonymi ziarnami 

Dynia, słonecznik, migdały

25 Zł

Z grillowanym camembertem

25 Zł

Pierogi ( Porcja 500g )

Ruskie

14 Zł

Z Mięsem

16 Zł

Z Kapustą i grzybami

15 Zł

Ze Szpinakiem i białą kaszą gryczaną

15 Zł

Z Kaszą gryczaną i białym serem

15 Zł

Z Białym serem i śmietaną

15 Zł

Z Owocami sezonowymi – dostępne sezonowo

Przystawki

CHRUPIĄCE TOSTY

Z masłem czosnkowym i mozarellą

12 Zł

„ZDROWA GOLONKA”

Domowa terrina z golonek

14 Zł

PTYSIOWE BUŁECZKI „PROFITEROLKI”

Nadziewane magicznym farszem

13 Zł

Polecamy wino z polskiej Winnicy Gródek

Dostępne w naszej restauracji 

Ciekawostki o winnicy:

1. Wina od strony enologicznej nadzoruje Agnieszka Rousseau – wybitny specjalista enolog, absolwentka Uniwersytetu w Montpellier we Francji.

2. Menager Edyta Ziombrowska studiuje winiarstwo na Podkarpackiej Akademii Wina.

3. Uprawiamy głównie odporne szczepy solaris, rondo, regent, cabernet cortis oraz parę vinifer.

4. Wchodzimy do Małopolskiego Szlaku Winnego, od strony enoturystycznej również chcemy otworzyć się na klientów.

Translate